Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ulubiona botwinka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

marchew 1 sztuka
kalarepka młoda 2 sztuki
botwinka 1 pęczek
śmietana 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ulubiona botwinka

Kroki postępowania

1
Marchew pokroić w plasterki, a kalarepę w kostkę, zalać wszystko 1 litrem wody dodać zielone liście selera, pietruszki i pora oraz kilka listków lubczyku, dosypać kilka ziarenek kolorowego pieprzu i dodać kostkę bulionową drobiową, przykryć i gotować około 15 minut do zmięknięcia
Krok 1 - Ulubiona botwinka foto
2
Botwinkę dokładnie umyć i pokroić, następnie dodać do garnka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i niewielką ilością wody i wlać do garnka po zagotowaniu wyłączyć gaz i zupę doprawić solą oraz pieprzem, następnie zakwasić kilkoma kroplami soku z cytryny
Krok 2 - Ulubiona botwinka foto
3
Jajka ugotować na twardo i podawać do gorącej zupy, przed podaniem posypać koperkiem.
Krok 3 - Ulubiona botwinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 11.06.2014 22:26
to również latem moja ulubiona zupka:)
Aleksandra/Olcia 11.06.2014 22:20
uwielbiam botwinkę ale podaje bez jajka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak