Udziec z sarny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z sany

    1 sztuka
  • Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat

    1 paczka
  • cząber

    1 łyżka
  • owoc jałowca

    2 łyżki
  • wino czerwone

    300 ml
  • olej

    1 szklanka
  • masło

    100 gram
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udziec z sarny foto
Mięso z sarny obficie nacieramy wszystkimi przyprawami , polewamy olejem i nadal wcieramy przyprawy. Nakłuwamy mięso w kilku miejscach i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku przez 24 godziny w lodówce. Przynajmniej 3 razy musimy powtórzyć w tym czasie nacieranie mięsa sokami powstałym z marynaty. Następnie wkładamy nasze mięso do żeliwnej brytfanny i opiekamy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła. W między czasie podlewamy nasze mięso wodą i winem.
Krok 2 - Udziec z sarny foto
Smażymy przynajmniej przez 2 godziny. Mięso musimy lekko przypiec aby wydobyć aromat do sosu i uzyskamy piękną skórkę.
Krok 3 - Udziec z sarny foto
Po usmażeniu wykładamy na półmisek i podajemy najlepiej z konfitura z żurawiny.
Marta Ryżek-Kalkowska
Mięso smażymy zawsze tak długo ile mięso ważyło w przeliczeniu na 1kg mięsa smażymy 1 godzinę, 2kg mięsa 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat