Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka z kluskami leniwymi z sosem żurawinowym, DS XXI odc. 38
Udziec z indyka to bardzo delikatne mięso, które wymaga właściwego doprawienia i wcześniejszego zamarynowania. W tym przepisie trudno zapomnieć o wyjątkowych przyprawach, które wzbogacają mięso smakiem i aromatem. Dodatek w tym przepisie klusek leniwych sprawia, że danie staje się lżejsze i idealnie skomponowane. Dodatek żurawiny w tym przepisie sprawia, że danie nabiera lekko kwaśnego, ale i owocowego smaku. Taki dodatek idealnie pasuje do dań z drobiu.
Kroki przygotowania:
Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy miód, Musztardę stołową Prymat, Majeranek suszony Prymat, olej, Paprykę ostrą mieloną Prymat i wszystko mieszamy. Udziec obtaczamy dokładnie w marynacie, a następnie zawijamy i obwiązujemy sznurkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso obsmażamy na oleju w brytfannie z obu stron. Dodajemy czerwone wino, bulion i gałązki tymianku tak aby mięso było przykryte. Mięso dusimy przez 1,5-2 godzin co jakiś czas obracając aby równomiernie się gotowało (za pomocą termosondy sprawdzamy temperaturę w środku mięsa aż osiągnie ona 80 C).
Gdy mięso się smaży, przygotowujemy kluski. W misce mieszamy twaróg tłusty, żółtko, maślankę i mąkę. Białko ubijamy i dodajemy do masy. Stolnice obsypujmy mąką, z ciasta robimy rulony i kroimy je na mniejsze kluski. Gotowe kluski odstawiamy na bok i czekamy aż mięso będzie gotowe.
Po ok. 1,5 godziny gdy mięso jest uduszone, gotujemy kluski w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. W międzyczasie udziec wyjmujemy z naczynia i kroimy na plastry. Mięso podajemy wraz z kluskami leniwymi, polewamy sosem winnym z mięsa i dekorujemy żurawiną.