Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Udziec z indyka z kluskami leniwymi z sosem żurawinowym, DS XXI odc. 38

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Udziec z indyka z kluskami leniwymi i sosem żurawinowym to pyszne danie, które łączy w sobie soczyste mięso drobiowe z delikatnymi, miękkimi kluskami oraz słodko-kwaśnym aromatem żurawiny. Do tego aromatyczne zioła i wyjątkowe danie na uroczysty obiad gotowe!

Składniki:

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

udziec z indyka
1,3 kg
miód
1 łyżka
Musztarda stołowa Prymat
1 łyżka
czosnek
4 ząbki
olej
łyżki
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
bulion drobiowy
2 litry
tymianek
1 pęczek
wino czerwone wytrawne
150 ml

Kluski leniwe:

jajko
1 sztuka
twaróg tłusty
250 g
maślanka
100 ml
mąka pszenna
150 g
Żurawina klasyczna Smak
1 słoik
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka z kluskami leniwymi z sosem żurawinowym, DS XXI odc. 38

Udziec z indyka to bardzo delikatne mięso, które wymaga właściwego doprawienia i wcześniejszego zamarynowania. W tym przepisie trudno zapomnieć o wyjątkowych przyprawach, które wzbogacają mięso smakiem i aromatem. Dodatek w tym przepisie klusek leniwych sprawia, że danie staje się lżejsze i idealnie skomponowane. Dodatek żurawiny w tym przepisie sprawia, że danie nabiera lekko kwaśnego, ale i owocowego smaku. Taki dodatek idealnie pasuje do dań z drobiu.

Kroki przygotowania:

1

Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy miód, Musztardę stołową Prymat, Majeranek suszony Prymat, olej, Paprykę ostrą mieloną Prymat i wszystko mieszamy. Udziec obtaczamy dokładnie w marynacie, a następnie zawijamy i obwiązujemy sznurkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso obsmażamy na oleju w brytfannie z obu stron. Dodajemy czerwone wino, bulion i gałązki tymianku tak aby mięso było przykryte. Mięso dusimy przez 1,5-2 godzin co jakiś czas obracając aby równomiernie się gotowało (za pomocą termosondy sprawdzamy temperaturę w środku mięsa aż osiągnie ona 80 C).

2

Gdy mięso się smaży, przygotowujemy kluski. W misce mieszamy twaróg tłusty, żółtko, maślankę i mąkę. Białko ubijamy i dodajemy do masy. Stolnice obsypujmy mąką, z ciasta robimy rulony i kroimy je na mniejsze kluski. Gotowe kluski odstawiamy na bok i czekamy aż mięso będzie gotowe.

3

Po ok. 1,5 godziny gdy mięso jest uduszone, gotujemy kluski w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. W międzyczasie udziec wyjmujemy z naczynia i kroimy na plastry. Mięso podajemy wraz z kluskami leniwymi, polewamy sosem winnym z mięsa i dekorujemy żurawiną.

Udziec z indyka z kluskami leniwymi idealnie sprawdzi się jako propozycja rodzinnego obiadu czy też uroczyste spotkanie. Prezentuje się i smakuje wyśmienicie! Koniecznie wypróbujcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak