Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka pieczony ze skórą

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 800 g
musztarda 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka pieczony ze skórą

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki . Udziec z indyka ze skórką umyć.
Krok 1 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto
2
Marynatę wymieszać dokładnie ze składników podanych oprócz soli .
Krok 2 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto
3
Wykroić kości i osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą .
Krok 3 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto
4
Udziec włożyć do marynaty i przewracając na drugą stronę aby był z każdej strony obtoczony składnikami marynaty .Odłożyć do lodówki na noc lub około 8 godzin .Po tym czasie wyjąć i zwinąć w rulon ściśle ,można spiąć wykałaczką .
Krok 4 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto
5
Wstawić do piekarnika na 30- 40 minut 170 stopni .
Krok 5 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto
6
Pod koniec pieczenia odkryć z folii i przypiec górę .
Krok 6 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto
7
Upieczone podawać na obiad z ziemniakami i sałatką lub kaszą czy równie dobre do kanapek .
Krok 7 - Udziec z indyka pieczony ze skórą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak