Udziec pieprzny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    3
  • sól do smaku

  • marchewka

    3
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • indyk

    70 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pasek udźca rozkładamy , ewentualnie nacinamy tak, aby taki pasek powstał. Następnie wewnętrzną cześć smarujemy oliwą wymieszaną z solą i posypujemy lekko potłuczonym w moździerzu pieprzem. Układamy plasterki czosnku, słupki marchwi i udziec zwijamy w rulonik. W razie potrzeby obwiązujemy nitką. Zewnętrzną cześć smarujemy solą i papryką i odkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Potem mięso wkładamy do rękawa i do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 1-1,5h. Na ostatnie 45 minut udziec wyciągamy z rękawa i polewamy od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec pieczenia można dorzucić lekko gotowane ziemniaczki, aby wspólnie podpiekły się z mięsem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena13 17.05.2012 14:45
przyznam że jeszcze tak świetnie wyglądającego udźca nigdy nie widziałam;))
ben-ka 10.05.2011 07:04
Miód na moje serce:) a Tobie gratuluję! wspaniale wygląda.
MAR3STA 13.04.2011 18:44
rewelacyjny ten udziec, zrobię taki;)
Agnieszka_B 10.04.2011 12:07
Ciekawa propozycja:)
iwa643 10.04.2011 08:15
smaczne
pawel6 10.04.2011 07:51
Super pomysł!!
agnieszka137 09.04.2011 23:34
super porcja:)
misia53 09.04.2011 22:51
rewelacja
Jolanta_P-S 09.04.2011 22:04
wygląda wspaniale
pacpaw 09.04.2011 21:38
zapomniałem dodać, ze inspiracją do wykorzystani udźca indyczego był przepis http://www.doradcasmaku.pl/przepis/120587/pieczony-udziec-z-indyka-.html w księdze ben-ki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat