Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec indyczy z żurawiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 600 g
żurawina 3/4 szklanki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
papryka czerwona 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łtżeczka
musztarda 1 lyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec indyczy z żurawiną

Kroki postępowania

1
W miseczce przygotować marynatę z podanych składników oprócz soli , dodać ząbek czosnku zmiażdżony i pokrojony lub przepuszczony przez praskę i wymieszać .
Krok 1 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto
2
Udziec umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wykroić kość jeżeli mamy z kością i lekko rozbić ,nasolić solą czosnkową lub morską .Mięso włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć z każdej strony .Przełożyć do lodówki na noc lub 8 godzin
.
Krok 2 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto
3
Wyjąć z lodówki wcześniej i rozłożyć .
Krok 3 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto
4
Rozłożyć na całości żurawinę opłukaną i osuszoną .
Krok 4 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto
5
Zwinąć ściśle i spiąć wykałaczkami aby się nie rozeszło mięso.
Krok 5 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto
6
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika ,piec 1 70 stopniach około 35-40 minut .
Krok 6 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto
7
10 minut przed wyjęciem odkryć z folii aluminiowej i przypiec po wierzchu .
Wystudzone podawać do kanapek .
Krok 7 - Udziec indyczy  z żurawiną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.12.2016 08:49
smaczne mięsko
mirosława4 05.12.2016 08:07
apetyczne !
edytazaw89@wp 05.12.2016 07:54
Wygląda pięknie
Katarzyna59 05.12.2016 07:22
Lubię takie połączenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak