Udziec indyczy faszerowany z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec indyczy

    700g bez kosci
  • mięso mielone

    250 g
  • jajko

    1
  • czosnek

    2 zabki
  • kolendra

    1/4 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • śliwki suszone

    3-4 szt
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • posypka do drobiu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udziec oczyścić, długim ostrym nożem wyciąć otwór tak by powstała kieszonka.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać bułkę tartą, drobno pokrojone śliwki i wymieszać.
Nadziać mięsem mielonym kieszonkę z udźca, otoczyć w posypce do drobiu i włożyć do torebki.
Umieścić mięso w szynkowarze, docisnąć sprężyną i wstawic do lodówki na ok 12 godzin.
Przygotować garnek z goracą wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała sie do środka i doprowadzić do ok 90 st .. tak by woda nie zagotowala sie a od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza. Parzyć ok półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjąć szynkowar ostroznie i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Następnie wstawic do lodówki do schodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babciagramolka 30.11.2013 18:36
Musiała bym zrobić zamiast wędliny- pysznie się zapowiada
kasienka23 30.11.2013 09:31
pyszne mięsko!
Klausia 30.11.2013 08:58
świetnie wygląda, jak się sprawdza taki szynkowar?
Barbara13 30.11.2013 08:51
Palce lizać:) najlepsze mięsko domowej roboty
Gabi44 30.11.2013 00:45
Dobry pomysł,na domowe wędliny w czasie ,kiedy w sklepach są niezbyt ciekawe.
w mojej kuchni 29.11.2013 23:10
same smakołyki do pieczywa
Róża1 29.11.2013 23:08
ale mięsko !!!!!!!!!! palce lizać:-)
Sroczka 29.11.2013 22:50
Takie mięsko to bym zjadła na kanapce.
Renataj 29.11.2013 22:45
Właśnie dzisiaj kupiłam trzy udźce indycze ale... nie mam szynkowaru.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat