Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec barani w ziołach

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec barani
czosnek 4-5 ząbków
tymianek 1/2 łyżeczki
rozmaryn 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
szałwia 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec barani w ziołach

Umyte, obrane z błon i nadmiaru tłuszczu mięso mocno wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, natrzeć mieszaniną ziół i czosnku zmiażdżonego z solą, owinąć w płótno, odstawić w chłodne miejsce. Po 3-4 godzinach wyjąć z płótna i ułożyć na blasze wysmarowanej smalcem, polać stopionym masłem, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 2 godzin, często skrapiając winem i polewając sosem spod pieczeni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.11.2011 12:23
pycha
Iwona51
Iwona51 24.12.2010 07:25
lubię mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak