Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udomowiony Meksyk

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 250 g
tatar 250 g
cebula 1 sztuka
kukurydza minikolby Smak 100 g
kukurydza w puszce 100 g
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
fasolka szparagowa 100 g
kumin 2 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia
oliwa
tortilla 8 sztuk
Pieprz czarny Prymat w młynku
jogurt naturalny
skórka pomarańczowa do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżki
fasola 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udomowiony Meksyk

1. Na początek mieszamy oba mięsa i marynujemy w przyprawach z odrobiną oliwy najlepiej taką marynatę pozostawić na noc w lodówce, by mięso pochłonęło wszystkie aromaty.
2. W dniu następnym zaczynamy od fasolki szparagowej, musimy ją lekko podgotować, tak aby była półtwarda, gdy jest gotowa kroimy ją w kostkę wraz z pozostałymi warzywami.
3. Następnie podsmażamy wszystkie warzywa na patelni posypując je solą i pieprzem (podsmażać około 15 minut).
4. Zamarynowane mięso smażymy na patelni dodając pokrojoną cebulę, a gdy mięso będzie już prawie gotowe (po około 20 minutach) dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, jeszcze lekko podsmażamy po czym łączymy z podsmażonymi wcześniej warzywami.
5. Warzywa musimy dokładnie połączyć z mięsem, więc mieszamy wszystko dokładnie, do czasu aż warzywa się odpowiednio zarumienią i wszystko nabierze intensywnych kolorów i zapachu.
6. Całość podajemy z dodatkiem odrobiny skórki pomarańczowej i nadziewamy tortillę. Placek tortilli przecinamy na pół, na jednej połowie układamy nadzienie, składając tak aby wyszły trójkąty. Podajemy z sosem z jogurtu, pokrojonej suszonej papryczki chili, pieprzu cayenne oraz słodkiej papryki.
SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.01.2019 20:20
Smakowite i kuszące jedzonko;)
romanrafal
romanrafal 05.01.2014 10:36
świetne jedzonko,pycha
ana1 16.08.2013 20:59
super przepis
Kolorowa 08.08.2013 22:24
Kupuję w Lidu albo Biedronce i są ok ;)
Anna133 08.08.2013 11:27
masz jakąś sprawdzoną firmę placków ?
Dorota59 08.07.2013 18:58
pyszna potrawka
Milena87 06.07.2013 18:42
uwielbiam takie obiady:D
Bernadeta1 27.06.2013 17:31
to coś na moje smaki, pyszne
ONY_za_kare 13.06.2013 19:44
ale pysznie!
adelajda 09.06.2013 19:13
bardzo smaczne i ładne zdjęcie
meg1984 09.06.2013 19:02
jaki kolorowy obiad
Milena87 09.06.2013 18:13
wydaje się,że to bardzo smaczne danie
Katarzyna59 06.06.2013 08:08
bardzo smaczne
kasienka23 06.06.2013 06:56
świetnie się prezentują... nic tylko je jeść :)
Gary Michy 05.06.2013 22:11
Bardzo lubię takie jedzonko, świetny przepis :)
Gracer 05.06.2013 21:49
juz mi smakuje, bardzo lubię takie jedzonko
ssylwiaa 05.06.2013 21:22
smakowicie wygląda, muszę wypróbować :)
marcia7 05.06.2013 21:13
niezły Meksyk
caralajna 05.06.2013 21:09
piękne, zachęcające zdjęcie, lubię meksykańskie smaki
Noruas 05.06.2013 20:30
niesamowite danie! zdecydowanie w moim typie. uwielbiam meksykańską kuchnie. poza tym świetne zdjęcie!
paulina2157 05.06.2013 20:21
chętnie wypróbuje, sama tego typu dań nie robiłam, ale lubię kuchnie meksykańską, jest bardzo urozmaicona bogactwem smaków w potrawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak