Przepis i sposób przygotowania na: Udo z indyka z sosem BBQ, DS XXI, odc. 33
Przepis na pieczony udziec z indyka, który zachwyci soczystością i aromatem. Podawany z domowym sosem BBQ oraz smażoną, chrupiącą kukurydzą w kolbach. Pieczony indyk zyskuje wyjątkowy smak dzięki marynacie i długiemu pieczeniu, a sos BBQ dodaje mu wyrazistości. Do tego słodka kukurydza, smażona na złocisty kolor, która świetnie komponuje się z mięsem.
Jak upiec udo z indyka krok po kroku?
Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej i pieprz ognisty mielony Prymat. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy indyka. Mięso solimy z każdej strony, zawijamy i podtrzymujemy jego formę patykami do szaszłyków. Przekładamy mięso do garnka lub naczynia żaroodpornego, dodajemy liść laurowy Prymat i zalewamy wodą. Mięso wkładamy do piekarnika na program góra-dół na 180 C i pieczemy przez ok. 2 godziny.
Do rondelka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy olej, cukier trzcinowy i gotujemy aż cukier się rozpuści. Dolewamy ocet winny, passatę pomidorową i sos sojowy. Następnie dodajemy musztardę sarepską Prymat i na małym ogniu zagotowujemy sos.
Ugotowaną kukurydzę kroimy na mniejsze części. Na patelni na maśle smażymy kukurydzę i doprawiamy solą. Gotowego indyka wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy patyki i kroimy na grube plastry pod skosem. Mięso podajemy z kukurydzą i sosem BBQ.