Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Udo z indyka z sosem BBQ, DS XXI, odc. 33

5.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pieczone udo z indyka z domowym, pysznym sosem BBQ. Świetnym dodatkiem są smażone na maśle, chrupiące kawałki kukurydzy ze szczyptą soli morskiej.

Składniki:

Mięso:

udziec z indyka
1,5 kilograma
olej
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Pieprz ognisty mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 sztuki
Sklep Prymat

Sos BBQ:

passata pomidorowa
400 gramów
cebula
1 sztuka
czosnek
3-4 ząbki
olej
4 łyżki
sos sojowy
4 łyżki
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier trzcinowy
2 łyżki
ocet winny
100 mililitrów

Dodatki:

kolba kukurydzy
2 sztuki
masło
100 gramów
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Udo z indyka z sosem BBQ, DS XXI, odc. 33

Przepis na pieczony udziec z indyka, który zachwyci soczystością i aromatem. Podawany z domowym sosem BBQ oraz smażoną, chrupiącą kukurydzą w kolbach. Pieczony indyk zyskuje wyjątkowy smak dzięki marynacie i długiemu pieczeniu, a sos BBQ dodaje mu wyrazistości. Do tego słodka kukurydza, smażona na złocisty kolor, która świetnie komponuje się z mięsem. 

Jak upiec udo z indyka krok po kroku?

1

Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej i pieprz ognisty mielony Prymat. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy indyka. Mięso solimy z każdej strony, zawijamy i podtrzymujemy jego formę patykami do szaszłyków. Przekładamy mięso do garnka lub naczynia żaroodpornego, dodajemy liść laurowy Prymat i zalewamy wodą. Mięso wkładamy do piekarnika na program góra-dół na 180 C i pieczemy przez ok. 2 godziny.

2

Do rondelka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy olej, cukier trzcinowy i gotujemy aż cukier się rozpuści. Dolewamy ocet winny, passatę pomidorową i sos sojowy. Następnie dodajemy musztardę sarepską Prymat i na małym ogniu zagotowujemy sos.

3

Ugotowaną kukurydzę kroimy na mniejsze części. Na patelni na maśle smażymy kukurydzę i doprawiamy solą. Gotowego indyka wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy patyki i kroimy na grube plastry pod skosem. Mięso podajemy z kukurydzą i sosem BBQ.

Lubisz mięso z indyka? Zobacz przepisy na INDYKA w naszym serwisie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak