Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko z kurczaka z farszem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 6 sztuk
cebula 2 sztuki
pieczarki 0,5 kg
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Udko z kurczaka z farszem

Udka myjemy, osuszamy i drylujemy (usuwamy kości).
Pieczarki kroimy na drobno i wrzucamy na patelnię, dusimy na małym ogniu, 1 cebulę siekamy i wrzucamy do farszu, razem ma się dusić pod przykryciem. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Kiedy woda z pieczarek odparuje, cebulka się zarumieni odstawiamy do wystygnięcia.
Jak już ostygnie farsz wkładamy do udek i spinamy je wykałaczkami po długości wyjdzie rulonik (tak aby farsz z nich nie wyleciał). Udka sypiemy przyprawą do kurczaka z obu stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na każde udko nakładamy plaster cebuli i czosnku, wkładamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień ściągamy cebule i czosnek i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.w temperaturze 190 stopni. Po upływie 45 min. przekręcamy udka na drugą stronę.
Przed podaniem wyciągamy wykałaczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 16.10.2012 20:18
super
goofy9 04.10.2012 22:28
extra
bietka 03.10.2012 10:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak