Przepis i sposób przygotowania na: Udko z kurczaka z farszem
Pieczarki kroimy na drobno i wrzucamy na patelnię, dusimy na małym ogniu, 1 cebulę siekamy i wrzucamy do farszu, razem ma się dusić pod przykryciem. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Kiedy woda z pieczarek odparuje, cebulka się zarumieni odstawiamy do wystygnięcia.
Jak już ostygnie farsz wkładamy do udek i spinamy je wykałaczkami po długości wyjdzie rulonik (tak aby farsz z nich nie wyleciał). Udka sypiemy przyprawą do kurczaka z obu stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na każde udko nakładamy plaster cebuli i czosnku, wkładamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień ściągamy cebule i czosnek i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.w temperaturze 190 stopni. Po upływie 45 min. przekręcamy udka na drugą stronę.
Przed podaniem wyciągamy wykałaczki.