Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 2 sztuki
mąka pszenna 0,2 szklanki
sos czosnkowy - Chili 3 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia
buraczki czerowne 2 sztuki
chrzan tarty 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
pietruszka zielona 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 kostka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,3 szklanki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem.

Kroki postępowania

1
Udka marynujemy w sosie czosnkowym chili przez 3 godziny. Gotujemy w minimalnej ilości bulionu z pieprzem przez około 30 minut.
Krok 1 - Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem. foto
2
Mokre udka nakłuwamy w różnych miejscach widelcem, czekamy 2 minuty i otaczamy je w łyżce sosu chili , papryce słodkiej, solimy wg uznania.
Krok 2 - Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem. foto
3
Mąkę pszenną mieszamy z bułką tartą i otaczamy udko wokół - czasem trzeba docisnąć panierkę, by przywarła.
Krok 3 - Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem. foto
4
Smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumieni się z każdej strony.
Krok 4 - Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem. foto
5
Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na grubym oczku. Solimy i dodajemy chrzan. Odstawiamy na 30 minut, aby się przegryzło.

Sos:
masło, cebulkę, czosnek i paprykę łączymy z pięcioma łyżkami oleju pozostałego ze smażenia kurczaka. Wstawiamy na malutki ogień i czekamy aż się wszystko zarumieni. Dodajemy majeranek i pietruszkę. Łyżeczkę mąki pszennej łączymy z 0,2 szklanki wody i wlewamy do sosu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę sosu chili.

Smacznego!
Krok 5 - Udko z kurczaka w chili, z chrupiącą panierką z sosem i ćwikłą z chrzanem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 14.05.2012 18:05
genialny smak
MAR3STA 22.03.2012 14:04
smaczne
romanrafal
romanrafal 25.12.2011 09:48
świetne
ewelinapac 07.12.2011 17:47
pyszne
Natalia40 04.12.2011 23:29
super
Mysiunia 01.12.2011 12:38
taki śliczny obiad a ja taka głodna.. byle do weekendu:):)
Ewa6274879 01.12.2011 12:34
Bardzo fajny obiad na ostro!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak