Udko z kurczaka marynowane w cydrze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    1 szt
  • cydr

    100 ml
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

    2 łyżki
  • sól do smaku

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
Cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Włożyć do miseczki, dodać zmiażdżony czosnek, olej, cydr, miód, pieprz, paprykę i sos sojowy, wymieszać.
Krok 2 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
Mięso podzielić na porcje, natrzeć solą, dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać, nakłuć folię wykałaczką w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut
Krok 4 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
10 minut przed końcem pieczenia z rozciąć rękaw, polać powstałym sosem, i ponownie włożyć do piekarnika żeby mięso nabrało rumianego koloru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 01.07.2017 21:09
Bardzo lubię mięsa marynowane w cydrze :)
Małgorzata92 01.07.2017 19:27
Fajne :)
olkaaa 01.07.2017 19:20
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat