Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko z kurczaka marynowane w cydrze

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 szt
cydr 100 ml
sos sojowy 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
sól do smaku do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Udko z kurczaka marynowane w cydrze

Kroki postępowania

1
Cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Włożyć do miseczki, dodać zmiażdżony czosnek, olej, cydr, miód, pieprz, paprykę i sos sojowy, wymieszać.
Krok 1 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
2
Mięso podzielić na porcje, natrzeć solą, dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
3
Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać, nakłuć folię wykałaczką w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut
Krok 3 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto
4
10 minut przed końcem pieczenia z rozciąć rękaw, polać powstałym sosem, i ponownie włożyć do piekarnika żeby mięso nabrało rumianego koloru.
Krok 4 - Udko z kurczaka marynowane w cydrze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 01.07.2017 21:09
Bardzo lubię mięsa marynowane w cydrze :)
Małgorzata92 01.07.2017 19:27
Fajne :)
olkaaa 01.07.2017 19:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak