Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko w ziołach z serem camember i sosem serowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso i dodatki ;

udka kurczaka 3 szt
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
ser camembert 3 plastry

SOS

bulion 1 szkl
śmietana 12% 1 łyżka
mąka 1 łyżeczka
ser camembert 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Udko w ziołach z serem camember i sosem serowym

Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w 4 miejscach aż do kości.
Przyprawy mieszamy ze sobą, następnie każde udko osypujemy nimi z obu stron.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy 45 min w tem. 180st pod koniec pieczenia zlewamy bulion do garnka w miejsca nacięte wkładamy kawałki sera, zapiekamy jeszcze 15 min, należy do kontrolować, bo bez soków mięso łatwo przypalić.

Bulion podgrzewamy, dodajemy ser camembert, mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody tak by to się połączyło ładnie, po czym wlewamy do bulionu, mieszamy, czekamy aż się zagotuje, następnie blendujemy.

Podajemy z kaszą bądż innymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 03.12.2015 10:00
pysznie wygląda
Anna133 18.10.2014 08:30
smaczne i niepracochłonne danie obiadowe
IwonaDD 16.10.2014 14:07
super przepis
stan2401 16.10.2014 13:51
chętnie spróbuje
halinah 16.10.2014 12:58
z pewnością dobrze smakuje
monikalangier 16.10.2014 12:25
ciekawy pomysł
jola91 16.10.2014 11:59
Smakowity obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak