Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko w sosie serowo paprykowym z pęczakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
serek topiony śmietankowy duży 100 g
serek topiony 100 g
papryka 1 szt
sól do smaku
koperek 3 łyzki
woda 2 szkl
wino białe 1/2 szkl
parmezan starty 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Udko w sosie serowo paprykowym z pęczakiem

Mięso z kurczaka tylko nasalamy kilka godzin wczesniej , nie doparwiamy niczym bo zabije smak sosu.

Udka opiekamy na maśle ,nastepnie zalewamy wodą , paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa , koperek szatkujemy i też dajemy do miesa .Dusimy do miękkości pod koniec dolewamy wino i jakieś 5 min dusimy razem , potem wyjmujemy mieso ,dodajemy serki ja uzyłam śmietankowy i z ziołami ,czekamy aż się rozpusci , dodajemy 3 łyzki parmezanu i wszystko blendujemy .Po czym umieszczamy mieso w sosie na chwilkę .
Podajemy z kaszą grubą czyli pęczakiem .Z tej porcji wyszło sporo sosu dla dwóch osób .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 20.04.2013 14:38
mi wyszedł dosć gęsty , można rozcienczyć wodą lub winem
Rafał3 20.04.2013 14:26
wygląd rewelacyjny ;-) Smak???..... hmmm też rewelacyjny ;-)))
Boska_Agatka 20.04.2013 14:22
uwielbiam takie
Anna133 20.04.2013 14:15
tylko tzreba uważać z solą , bo serki słone i dobrze doprawione :)
Monika58 20.04.2013 14:13
smaczne danie
Aleksandra/Olcia 20.04.2013 14:12
ciekawe danie,bardzo apetycznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak