Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1 szt
  • ketchup łagodny

    1 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżeczka
  • piwo

    2 łyżki
  • syrop klonowy

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie foto
Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać musztardę, ketchup, sól, piwo, pieprz, syrop klonowy i przyprawę do kurczaka, wymieszać.
Krok 2 - Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie foto
Umyte mięso osuszyć, zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Krok 3 - Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie foto
Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, wlać kilka łyżek wody. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i piec na rumiano polewając powstałym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat