Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso ;

udka kurczaka 4 szt
kolendra mielona 0 do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat 0 do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 0 do smaku/ mielona
Kminek mielony Prymat 0 do smaku
wino białe wytrawne 1/2 szkl

FARSZ;

kasza pęczak 1/2 szkl
marchew 1/2 szt
pietruszka 1/2 szt
cebula 1 szt mała
olej aromatyzowany 3 łyżki pepperoni pikantyny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0 do smaku
wino białe wytrawne 1/2 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 0 do smaku / wędzona mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy pikantny olej i przesmażamy na nim poszatkowaną cebulę
Krok 1 - Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie  foto
2
Nastepnie dodajemy pęczak i mieszamy
Krok 2 - Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie  foto
3
Doprawiamy podanymi przyprawami, według uznania.
Krok 3 - Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie  foto
4
Wlewamy wino i na minimalnym ogniu czekamy aż się wchłonie
Krok 4 - Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie  foto
5
Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy do pęczaku , mieszamy by się nie przypaliło, i czekamy aż wszystkie soki się wchłoną
Krok 5 - Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie  foto
6
Udka luzujemy z kości, doprawiamy podanymi przyprawami, następnie nadziewamy naszym farszem, nie zbyt dużo, bo mięso się kurczy a pęczak znów zwiększy objęcość, spinamy wykałaczkami, umieszczamy w naczyniu do zapiekania ,zalewamy winem ,zamykamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika na 30 min do 170st,mięso też puści soki, więc przed koncem pieczenia należy odkryć by odparował sok,a mięso się zrumieniło.
Podajemy z surówką .Mięso jest bez kości piecze się bardzo szybko.
Krok 6 - Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 10.08.2014 19:35
pyszne mięsko!
luna76 10.08.2014 15:26
pyszności!!!
teresa18 10.08.2014 15:02
apetyczne danie
Krystyna32 10.08.2014 13:31
bardzo smaczne
bhb8 10.08.2014 10:46
wydaje się dobre danie :)
Anna133 10.08.2014 10:41
Troszkę pracochłonne to wyciąganie kości,ale efekt zadowalający wiec warto się pobawić
Triss 10.08.2014 10:27
mniaaam.; 0
Zdzisław 10.08.2014 10:18
zjadłbym teraz porcję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak