Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko nadziewane kaszą pieczarkami z jałowcem i kminkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
kasza jęczmienna 1/2 szkl
pieczarki 3 szt
cebula czerwona 1 szt
śliwka suszona 3 szt
kminek do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
margaryna 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udko nadziewane kaszą pieczarkami z jałowcem i kminkiem

Udka luzujemy z kości ,ścięgien ,skórę zostawiamy ,przyprawiamy mięsko podanymi przyprawami ,oprócz jałowca .

Pieczarki myjemy , osuszamy i scieramy na grubych oczkach , to samo z cebulą .

Do garnka dajemy margarynę ,do tego pieczarki i cebulę ,doprawiamy solą i pieprzem ,wsypujemy kaszę i w tym sosie co się wytworzy dusimy ,cały czas meiszając ,bo można przypalić ,do tego dodajemy posiekaną śliwkę ,gdy już kasza będzie lekko podsmażona ,całym farszem nadziewamy nasze udka ,nie zbyt obficie , bo nam kasza dojdzie i mięso pęknie .

Przekładamy udka do naczynia do zapiekania ,przyprawiamy podanymi przyprawami ,jałowiec wrzucamy do naczynia ,zamykamy szczelnie naczynie ,zapiekamy 40 min w tem 170 st
wytworzy się dużo płynu , przed końcem pieczenia można odkryć ,zlać sos ,a mięso zrumienić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 12.01.2014 14:48
i bardzo dobra alternatywa dla nudnego udka
patryska76 12.01.2014 11:41
Ciekawy pomysł na podanie udka ;-)
Anna133 12.01.2014 11:02
zdjecie bardzo ciemne ,ale bardzo smaczne danie , udka są dużo smaczniejsze niż filet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak