Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
przecier pomidorowy 250 gram
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
czosne\\ 1 ząbek
cebulka marynowana Smak 4 łyżki
makaron chiński 100 gram
ser żółty 50 gram
ziarna słonecznika 3 łyżki
por 2 plastry
pieczarki marynowane 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Bardzo proste, bogate w smak danie. W miarę proste i szybki w przygotowaniu, a dodatkami może mile zaskoczyć gości.
W pierwszym kroku podsmażyłam na patelni grzybki (najlepiej marynowane pieczarki, ale mogą być też zwykłe), ziarna słonecznika, czosnek oraz por.
Krok 1 - udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym foto
2
Gdy wszystko lekko się podrumieni dodaję koncentrat i przecier pomidorowy, a następnie perłową cebulkę dodającą fajny, kruchy posmak :)
Chwilę jeszcze gotuję (mieszając).
Krok 2 - udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym foto
3
W brytfance (naczyniu żaroodpornym) układam mięso obrane z udka kurczaka.
Krok 3 - udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym foto
4
Zalewam sosem i posypuję startym żółtym serem. Zapiekam przez 15 min. w temp. 160 stopni.
Krok 4 - udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym foto
5
W tym czasie przygotowuję makaron chiński (gotowy już w 4 minuty). Z brytfanki wyjmuję zawartość starając się zachować kształt. Układam na makaronie tak by tylko częściowo na niego nachodził.
Częstuję gości i wcinamy z apetytem :)
Krok 5 - udko kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

chrupnij-sobie.pl 04.04.2013 10:33
fajowy przepis
Poison1988 24.01.2013 13:35
pychotka :) fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak