Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z węgierskim sosem paprykowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2
smalec 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek posiekany 4 ząbki
cebula 1
papryka czerwona 1
papryka zielona 1
papryczka chili 2
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z węgierskim sosem paprykowym

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Udka z kurczaka posolić, wlać sok z cytryny, obsypać natką pietruszki, słodką papryką i jednym posiekanym ząbkiem czosnku. Wstawić do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę smalcu i piec ok. 40 minut do zarumienienia.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu na złoto. Następnie pokroić czerwoną i zieloną paprykę oraz chili w grubą kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć (przez ok. 5 minut). Następnie dodać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu sos przemieszać. W przypadku gdy sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Pod koniec duszenia doprawić solą i pozostałym czosnkiem. Kiedy kurczak się upiecze ułożyć go w rondlu na sosie, do sosu wlać 1 łyżkę tłuszczu z pieczenia mięsa. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Podawać z pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 21.09.2014 10:16
ale smaczny obiadek
Magula 21.09.2014 10:10
Bardzo ciekawy przepis
malaczarna23 21.09.2014 10:09
Pyszniutki obiadek:)
Konczi 21.09.2014 09:21
pyszny sos taki jak lubię !
Ewelina1991 21.09.2014 08:46
super przepis na udka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak