Udka z węgierskim sosem paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2
  • smalec

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czosnek posiekany

    4 ząbki
  • cebula

    1
  • papryka czerwona

    1
  • papryka zielona

    1
  • papryczka chili

    2
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Udka z kurczaka posolić, wlać sok z cytryny, obsypać natką pietruszki, słodką papryką i jednym posiekanym ząbkiem czosnku. Wstawić do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę smalcu i piec ok. 40 minut do zarumienienia.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu na złoto. Następnie pokroić czerwoną i zieloną paprykę oraz chili w grubą kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć (przez ok. 5 minut). Następnie dodać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu sos przemieszać. W przypadku gdy sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Pod koniec duszenia doprawić solą i pozostałym czosnkiem. Kiedy kurczak się upiecze ułożyć go w rondlu na sosie, do sosu wlać 1 łyżkę tłuszczu z pieczenia mięsa. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Podawać z pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 21.09.2014 10:16
ale smaczny obiadek
Magula 21.09.2014 10:10
Bardzo ciekawy przepis
malaczarna23 21.09.2014 10:09
Pyszniutki obiadek:)
Konczi 21.09.2014 09:21
pyszny sos taki jak lubię !
Ewelina1991 21.09.2014 08:46
super przepis na udka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat