Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z rodzynkami po turecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 duże
ryż 200 g
cebula
rodzynki 1 łyżka
kasza jaglana 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
masło
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z rodzynkami po turecku

Udka umyłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju.
Do cebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut.

Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem.
Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.10.2014 10:24
znakomity danie !
Kolorowa 28.10.2014 19:58
fajny przepis ;)
marcia7 28.10.2014 14:17
smaczne połączenie
pajbek 28.10.2014 13:09
Coś dla mnie :-)
ice cubes 28.10.2014 12:59
z chęcią by się spróbowało :)
gosia561 28.10.2014 12:58
rewelacyjne udka
IwonaDD 28.10.2014 12:58
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak