Udka z pieczarkowym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    6 sztuk
  • pieczarki

    6 sztuk
  • orzechy laskowe

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • przyprawa do kurczaka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadzienie: Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, obraną jedną cebulę siekamy nożem w kosteczkę.
Krok 2 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i cebulę dusimy do miękkości dodając w trakcie mielone orzechy.Gdy prawie cały płyn odparuje wbijamy jajko i szybko całość mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
Z udek ostrym nożem delikatnie oddzielamy skórkę od mięsa i wpychamy w środek farsz pieczarkowy.
Krok 4 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
Oprószamy równomiernie z każdej strony udka podanymi przyprawami pieprzem i solą układamy w naczyniu żaroodpornym, drugą obrana cebulę kroimy w cząstki, układamy na mięsie i pieczemy w piekarniku w temp 180*c około 1,2 godz aż mięso będzie miękkie. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat