Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z pieczarkowym nadzieniem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 sztuk
pieczarki 6 sztuk
orzechy laskowe 3 łyżki
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuki
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z pieczarkowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadzienie: Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, obraną jedną cebulę siekamy nożem w kosteczkę.
Krok 1 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
2
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i cebulę dusimy do miękkości dodając w trakcie mielone orzechy.Gdy prawie cały płyn odparuje wbijamy jajko i szybko całość mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
3
Z udek ostrym nożem delikatnie oddzielamy skórkę od mięsa i wpychamy w środek farsz pieczarkowy.
Krok 3 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto
4
Oprószamy równomiernie z każdej strony udka podanymi przyprawami pieprzem i solą układamy w naczyniu żaroodpornym, drugą obrana cebulę kroimy w cząstki, układamy na mięsie i pieczemy w piekarniku w temp 180*c około 1,2 godz aż mięso będzie miękkie. Podajemy z dowolnymi dodatkami
Krok 4 - Udka z pieczarkowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak