Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udka z kurczaka z rozmarynem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka 5 sztuk
rozmaryn świeży 1 pęczek
cytryna 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: udka z kurczaka z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Udka umyć,posolić.
Rozmaryn obrać z igieł,albowiem łodyga nie nadaje się do spożycia.
Rozmaryn posiekać.Oprószyć nim kurczaka.
Krok 1 - udka z kurczaka z rozmarynem foto
2
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć z niej sok i polać tym sokiem nasze udka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wyłożyć na mięso.
Odstawić wszytsko na 30 min.
Patelnię rozgrzewamy i nalewamy odrobine oliwy na której podsmażamy udka tak aby nabrały złoteg koloru a skórka była chrupiąca.
Krok 2 - udka z kurczaka z rozmarynem foto
3
Podsmażone udka (ok.10 min) przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, dodać gałązki rozmarynu.
Piec 40 min
Krok 3 - udka z kurczaka z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 28.01.2017 12:20
Rozmaryn troszkę zmienia zapach, ale dodaje pikanterii zwykłym daniom.
malinka83 14.03.2013 10:04
PYSZNE SA NAPEWNO
Grazyna0211 22.02.2013 16:16
pyszne danie
alaaa 20.02.2013 19:18
pyszne i aromatyczne mięsko
Alex_M 19.02.2013 18:30
robie podobnie, sa pyszne!!
adelajda 19.02.2013 06:35
super !
-Natka- 18.02.2013 22:31
Już czuję ten zapach. Smakowite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak