udka z kurczaka z rozmarynem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka

    5 sztuk
  • rozmaryn świeży

    1 pęczek
  • cytryna

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - udka z kurczaka z rozmarynem foto
Udka umyć,posolić.
Rozmaryn obrać z igieł,albowiem łodyga nie nadaje się do spożycia.
Rozmaryn posiekać.Oprószyć nim kurczaka.
Krok 2 - udka z kurczaka z rozmarynem foto
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć z niej sok i polać tym sokiem nasze udka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wyłożyć na mięso.
Odstawić wszytsko na 30 min.
Patelnię rozgrzewamy i nalewamy odrobine oliwy na której podsmażamy udka tak aby nabrały złoteg koloru a skórka była chrupiąca.
Krok 3 - udka z kurczaka z rozmarynem foto
Podsmażone udka (ok.10 min) przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, dodać gałązki rozmarynu.
Piec 40 min

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 28.01.2017 12:20
Rozmaryn troszkę zmienia zapach, ale dodaje pikanterii zwykłym daniom.
malinka83 14.03.2013 10:04
PYSZNE SA NAPEWNO
Grazyna0211 22.02.2013 16:16
pyszne danie
alaaa 20.02.2013 19:18
pyszne i aromatyczne mięsko
Alex_M 19.02.2013 18:30
robie podobnie, sa pyszne!!
adelajda 19.02.2013 06:35
super !
-Natka- 18.02.2013 22:31
Już czuję ten zapach. Smakowite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat