Udka z kurczaka z karmelizowaną jarzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    2-3 szt.
  • marchewka mrożona

    200 g
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    2-3 łyżki
  • groszek zielony

    200 mrożony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka umyć, osuszyć.
Oliwę, ocet i sos sojowy wymieszać z miodem, sól morską i chili. Udka dokładnie natrzeć marynatą i zostawić na godzinę w lodówce. Po tym czasie Umieścić udka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i piec 45 min w temperaturze 160 st. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 15-20 minut żeby udka się przyrumieniły.
Marchewkę i groszek rozmrozić, odsączyć. Na patelni rozpuścić masło i dusić warzywa kilkanaście minut na niewielkim ogniu, żeby nie straciły jędrności. Dosypać cukier i zwiększyć ogień, smażyć mieszając aż cukier ładnie się skarmelizuje .
Podawać kurczaka z jarzynką, można z ziemniakami z wody.


Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 03.03.2012 18:04
pyszności
pacpaw 27.02.2012 21:33
świetne po prostu mistrzostwo
Jodaj 15.02.2012 07:35
pycha po prostu pycha :)
IZABELA29 12.02.2012 09:27
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat