Udka z kurczaka z czarną fasolą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czarna

    1 szk
  • udka z kurczaka

    2 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • olej

    6 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyzki
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    3 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć na noc.
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. 4 łyżki oleju wymieszać z koncentratem pomidorowym, papryką ostrą i przyprawą garam masala. Powstałą marynatą posmarować udka, zostawić w lodówce.
Na drugi dzień fasolę ugotować na półtwardo.
Cebulę posiekać drobno, czosnek obrać i pokroić w plasterki, papryczkę przeciąć, wyczyścić z nasion i pokroić w paski. Cebulę z czosnkiem i papryką podsmażyć na 2 łyżkach oleju aż cebula zmięknie. Wymieszać z fasolą.
W naczyniu żaroodpornym z pokrywką ułożyć połowę fasoli, na niej udka z marynaty, na to resztę fasoli, polać pozostałą marynatą.
Przykryć i piec ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć naczynie, kurczaka przełożyć na wierzch i piec jeszcze 10-15 minut odkryte w temperaturze 200 st. z opcją grill.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 26.03.2012 08:59
bardzo mi się podoba to danie
gottrina 11.03.2012 09:22
świetne danie na niedzielny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat