Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka w warzywnym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
seler 1/2 szt
pietruszka 1 szt
woda 1 szkl
chleb razowy 1 kromka
powidła śliwkowe 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki
bulion 1 szt
wino czerwone wytrawne 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w warzywnym sosie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso, przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać utarte na tarce o dużych otworach warzywa, posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do rondla z mięsem, wlać szklankę wody, dodać bulionetkę, szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec wlać wino, dodać utarty chleb i powidła. Mięso wyjąć na talerz a warzywa z sosem zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 07.12.2011 14:36
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak