Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 6 udek z kurczaka

  • pół szklanki masła orzechowego

  • 3/4 szklanki wody

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 1 łyżka miodu

  • 2 cm kawałek korzenia imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • pół płaskiej łyżeczki chili w proszku

  • olej rzepakowy

  • gruby szczypiorek

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Z masła, wody, sosu sojowego i miodu robimy sos. Doprawiamy go chili, startym na małych oczkach imbirem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso zalewamy sosem i wkładamy na 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc). Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w 180 stopniach (można dłużej, mięso musi odchodzić od kości). Po tym czasie, wyjmujemy mięso z naczynia, odlewamy sos, wrzucamy mięso z powrotem i podpiekamy na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu posypujemy grubym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ciemnym ryżem lub chlebkami z patelni. Z sosu korzystamy według własnego widzimisię.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 07.04.2017 09:08
Mnie by smakowały..... :)
anulka69 06.04.2017 17:09
pyszne udka
halina17 05.04.2017 23:37
Dobry przepis.
wwwiolka 05.04.2017 21:48
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 05.04.2017 16:22
zjadłabym...
adelajda 05.04.2017 15:56
ciekawy przepis
ilka01 05.04.2017 14:26
pyszności .......
bertpvd 05.04.2017 12:47
Smaczny przepis na mięsko
mirosława4 05.04.2017 12:02
pięknie zrumienione
Bożena Matuszczyk 05.04.2017 12:00
Smakowite udka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat