Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej z tymiankiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
mandarynki 2 szt
tymianek 2 gałązki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
miód płynny 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej z tymiankiem


Udka myjemy, osuszamy. Każde udko oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do salaterki i wcieramy w niego pokruszony tymianek, wszystko skrapiamy sokiem wyciśniętym z mandarynek. Tak przygotowane mięso marynujemy minimum 1 godzinę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Kiedy tłuszcza się połączą i dobrze rozgrzeją kładziemy skórą do dołu zamarynowanego kurczaka (marynatę zachowujemy ) i smażymy go około 4 -6 minut, tak aby skóra była złota i mocno chrupiąca. Kiedy skóra się zarumieni kurczaka przekręcamy na drugą stronę a na patelnie wlewamy sok z marynaty i białe wytrawne wino. Patelnie przykrywamy i udka dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy odrobinę miodu i odparowujemy sos do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
Udka z kurczak serwujemy wraz z powstały z sosem z ziemniakami lub kaszą jaglaną, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ice cubes 22.02.2016 12:56
Zaskakująca marynata :)
Renataj 21.02.2016 20:54
Apetycznie wygląda - skórka idealnie przyrumieniona:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak