Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej z tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 szt
  • mandarynki

    2 szt
  • tymianek

    2 gałązki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • miód płynny

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Udka myjemy, osuszamy. Każde udko oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do salaterki i wcieramy w niego pokruszony tymianek, wszystko skrapiamy sokiem wyciśniętym z mandarynek. Tak przygotowane mięso marynujemy minimum 1 godzinę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Kiedy tłuszcza się połączą i dobrze rozgrzeją kładziemy skórą do dołu zamarynowanego kurczaka (marynatę zachowujemy ) i smażymy go około 4 -6 minut, tak aby skóra była złota i mocno chrupiąca. Kiedy skóra się zarumieni kurczaka przekręcamy na drugą stronę a na patelnie wlewamy sok z marynaty i białe wytrawne wino. Patelnie przykrywamy i udka dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy odrobinę miodu i odparowujemy sos do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
Udka z kurczak serwujemy wraz z powstały z sosem z ziemniakami lub kaszą jaglaną, smacznego ; )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ice cubes 22.02.2016 12:56
Zaskakująca marynata :)
Renataj 21.02.2016 20:54
Apetycznie wygląda - skórka idealnie przyrumieniona:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat