Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka pieczone pod majonezem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
majonez 3 łyżki
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Porada

Takiego kurczaka można zjadać z dowolnymi dodatkami ( z ziemniakami, ryżem, kaszami, chlebem), ja podałam go z czerwoną zasmażaną kapustą.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka pieczone pod majonezem.

Udka umyć i osuszyć. Umieścić udka w naczyniu, w którym będziemy je piec. Polać udka oliwą z oliwek (niezbyt dużą ilością, dodać tyle oliwy, by można było nią natrzeć kurczaka) i posypać mięso solą, pieprzem oraz czerwoną mieloną papryką. Natrzeć oba udka oliwą i przyprawami, by mięso było całe pokryte powstałą z oliwy i przypraw marynatą. Tak przygotowane udka odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Do miski przełożyć majonez i wymieszać go z solidną dawką ziół prowansalskich. Wyjąć udka z lodówki i na ich wierzch rozsmarować majonez wymieszany z ziołami. Przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową. Naczynie z kurczakiem przykrytym folią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec udka przez około 35 minut, po czym zdjąć z góry folię aluminiową i piec jeszcze udka przez 10 minut już bez folii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 08.03.2015 16:19
pyszne mięsko
Michał2 06.03.2015 08:54
dobre mięso
gosia1988 05.03.2015 18:33
lubię taki mięsko
fotoviderek 05.03.2015 17:16
Pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak