Udka z kurczaka nadziewane pęczakiem i grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 szt
  • grzyby leśne

    2 szt/kapelusze
  • cebula czerwona

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt/pasek 3cm
  • marchewka

    1/3 szt
  • kasza pęczak

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • szynka parmeńska

    2 plastry
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/.2 łyżeczki
  • masło zimne

    1 łyżka /czosnkowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka myjemy i luzujemy z kości
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulkę i kapelusze borowików ,pęczak i pokrojoną w paseczki szynkę .
Wszystko szybko przesmażamy ,aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez pęczak .Dodajemy natkę ,paprykę pokrojoną w kosteczkę i marchew poszatkowaną drobno ,mieszamy już nie smażymy .

Następnie doprawiamy mięso podanymi przyprawami i nadziewamy farszem nasze udka .
Nie zbyt dużo bo pęczak jeszcze zwiększy swoją objętość i może nam skóra pęknąć .
Spinamy wykałaczką za skórę ,tak jest najbezpieczniej .
Mięso układamy na foli aluminiowej i na wierzch dajemy łyżkę masła czosnkowego ,szczelnie zamykamy tworząc torebkę i wkładamy do piekarnika na 45min

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 12.10.2016 17:22
świetne danie
Klausia 02.12.2015 18:54
wygląda super
Kuchenka 23.05.2014 09:43
rewelacja !!!
Wiesława1 22.05.2014 08:30
świetne danie
Megg 21.05.2014 17:50
wyśmienite mięsko
berys18 21.05.2014 16:00
wspaniałe danie
Olga_SK 21.05.2014 13:56
Genialny pomysł! :)
Anna133 21.05.2014 12:56
nie lubię luzować z kości ,ale uwielbiam takie udka ,robię je często najróżniejszymi farszami
Sylwia26 21.05.2014 10:37
ślinka leci
Iwa27 21.05.2014 10:32
swietny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat