Udka z kurczaka na ostro i ziemniaczane puree z brokułami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4-6 szt
  • chili Prymat

    1 lyzeczka
  • curry

    2 lyzeczki
  • kumin

    2 lyzeczki
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • jogurt naturalny

  • cukier brązowy

    1 lyzeczka
  • wino białe wytrawne

  • ziemniaki

  • brokuł

  • masło

  • mleko

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy przeciśnięte ząbku czosnku, wino i jogurt. Nacieramy kawałki kurczaka marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C z termoobiegiem. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do160˚C ,pieczemy ok 45min.

Puree

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 25 minut. Po 15 minutach do gotujących się ziemniaków dokładamy brokuły i dalej gotujemy.Gotowe ziemniaki odcedzamy,rozgniatamy. Dodajemy roztopione masło, ciepłe mleko oraz sól i pieprz .

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 07.11.2014 08:02
mniam smaczny obiadek
as28 06.11.2014 19:56
mniam mniam
Seba 06.11.2014 19:44
Wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat