Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kaczki w pomarańczach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsko

udka z kaczki 5 sztuk
pomarańcza 2-3 sztuki
estragon 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
masło 6 piórek

dodatki

ryż 2-3 woreczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kaczki w pomarańczach

Kroki postępowania

1
Pomarańcze sparzyć i pokroić na plasterki, a te większe jeszcze na pół.
Krok 1 - Udka z kaczki w pomarańczach foto
2
Ziołą wymieszać ze sobą. Udka umyć ułożyć w brytfannie. Udka obłożyć plasterkami pomarańczy. Posypać estragonem, tymiankiem i imbirem. Można użyć gotowej mieszanki przyprawowej do gęsi i kaczki. Dodać masło i miód. Mięso podlać wodą. Zamknąć brytfannę.
Krok 2 - Udka z kaczki w pomarańczach foto
3
Piec w temperaturze 180' ok. 2 godzin. Pół godziny przed końcem ściągnąć pokrywę z brytfanny, aby udka się przyrumieniły.
Krok 3 - Udka z kaczki w pomarańczach foto
4
Gotować ryż w lekko osolonej wodzie.
Krok 4 - Udka z kaczki w pomarańczach foto
5
Podawać udko razem z upieczonymi pomarańczami i ryżem. Smacznego!!
Krok 5 - Udka z kaczki w pomarańczach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.05.2015 22:46
Takie udka nie robiłam
Hrabina w kuchni 02.05.2015 21:39
Smaczny obiadek
RenataZ-et 02.05.2015 19:58
super danie
ilka01 02.05.2015 19:46
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak