Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w sosie z boczniakami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udka z kurczaka 4 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
boczniaki 300 g
śmietana 30% 1/2 szkl

MARYNATA

oliwa 5 łyżek
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 szt
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w sosie z boczniakami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Włożyć udka i dokładnie obtoczyć. Odstawić na parę godzin lub na całą noc.
Krok 1 - Udka w sosie z boczniakami foto
2
Udka przełożyć na patelnię razem z marynatą, w której się zaprawiały. Smażyć z dwóch stron do miękkości, podlewając wodą.
Krok 2 - Udka w sosie z boczniakami foto
3
Przełożyć do szerokiego rondla lub brytfanki.
Krok 3 - Udka w sosie z boczniakami foto
4
Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Usmażyć na patelni po udkach. Całą zawartość dołożyć do udek i kontynuować duszenie na małym ogniu.
Krok 4 - Udka w sosie z boczniakami foto
5
Boczniaki pokroić, lekko przesmażyć i dodać do mięsa.
Krok 5 - Udka w sosie z boczniakami foto
6
Podlać wodą lub bulionem. Dusić ok 5min i wlać śmietankę. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Krok 6 - Udka w sosie z boczniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.01.2015 18:14
smaczne mięsko
Alex_M 08.01.2015 10:55
ale smaczny obiadek :)
Anna133 08.01.2015 09:37
zaglądając tutaj nie można powiedzieć - nie wiem co ugotować ! pomysłów cała masa na proste udko ;)
Wiktoria29 08.01.2015 09:29
zapowiada się bardzo smaczny obiad
Konczi 08.01.2015 08:25
Wyglądają przepysznie !
w mojej kuchni 08.01.2015 08:17
smaczne danie do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak