Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w miodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udka z kurczaka 12 szt
pieczarki 50 dkg
cebula 1 szt

marynata

miód płynny 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w miodzie

Kroki postępowania

1
Udka umyć i okroić z nadmiaru tłuszczu. Ponacinać skórę. Posypać przyprawą do skrzydełek, słodką papryką i przyprawa uniwersalna, polać olejem. Dokładnie wymieszać, żeby przyprawy wszędzie dotarły :) Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Krok 1 - Udka w miodzie foto
2
Udka obsmażyć i przełożyć do blaszki. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i podsmazyć. Wyłożyć na udka. Kostkę rozpuścić w 1 szklance wody, wymieszać z miodem i koncentratem, zalać udka.
Krok 2 - Udka w miodzie foto
3
Piec do godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Udka w miodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak