Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w marynacie pomarańczowej z chili

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 sztuka
pomarańcza 2 sztuka
oliwa 3 łyżka
pięć smaków chińskich 1/2 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
sól 1/2 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczka
papryczka chili 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w marynacie pomarańczowej z chili

Udka (kurczaka) myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok (razem z miąższem). Drugą pomarańczę kroimy w plastry. Z soku i skórki pomarańczy, chili, oliwy oraz przypraw sporządzamy marynatę. Marynatą nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Tak przygotowanego kurczaka, obkładamy plastrami pomarańczy, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie polewamy kurczaka resztą marynaty. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 13.10.2012 07:08
świetny przepis,super danie
adelajda 20.09.2012 20:38
udka to coś dla mnie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak