Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pod jabłkową pierzynką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
cebula 1 szt
jabłka 2 szt
cydr 1 szkl
miód prawdziwy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cynamon Prymat szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pod jabłkową pierzynką

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli.
Krok 1 - Udka pod jabłkową pierzynką foto
2
Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Udka pod jabłkową pierzynką foto
3
Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny.
Krok 3 - Udka pod jabłkową pierzynką foto
4
Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :)
Krok 4 - Udka pod jabłkową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.09.2015 09:42
świetna propozycja na smaczny obiad
Futka 29.09.2015 09:06
Świetne i bardzo smaczne połączenie. Pychoty! :)
Motorek 29.09.2015 07:03
fajny pomysł
fotoviderek 28.09.2015 23:56
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak