Udka po cygańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    10
  • cebula

    2
  • suszone śliwki kalifornijskie

    5
  • morele suszone

    5
  • ketchup pikantny

    1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 szklanki
  • powidła śliwkowe

    1/2 szklanki
  • woda

    3/4 szklanki
  • cukier

    3 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udka po cygańsku  foto
Udka płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę i osuszamy. Następnie oprószamy je solą, pierzem i słodką i ostrą papryką.
Krok 2 - Udka po cygańsku  foto
Na maśle obsmażamy udka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski.
Krok 3 - Udka po cygańsku  foto
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty.
Krok 4 - Udka po cygańsku  foto
Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem.
Krok 5 - Udka po cygańsku  foto
Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adcele 01.12.2014 15:01
Zrobiłam w trochę innych proporcjach, bo mój mężczyzna nie przepada za śliwkami, a tym bardziej za powidłami śliwkowymi. Wyszło genialne, bardzo pikantne, ale jednocześnie zostawał słodki posmak. Polecam z całego serca;)
Barbara13 12.11.2014 22:11
super danie :)
Grazyna0211 12.11.2014 17:21
apetyczne danie
R'n'G Kitchen 12.11.2014 12:49
Przesoczyste! Mniam!
cukiereczek 12.11.2014 09:41
prosto i smacznie
Pani Domu 11.11.2014 22:03
wyglądają bardzo apetycznie
migotka28 11.11.2014 21:50
wspaniały ten kurczaczek
ada.la 11.11.2014 21:41
fajne danie
pajbek 11.11.2014 20:53
Coś dla mnie :-)
Malinka 11.11.2014 20:50
Takie udka zjadłabym ze smakiem, pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat