Udka pieczone w śmietanie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie lada rarytas, gdzie por w połączeniu ze śmietaną i…tak, tak! Kozim serem, nadaje daniu wyjątkowy aromat. Świeżości i zdecydowanego charakteru dodadzą zioła prowansalskie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka z kurczaka

    4 sztuka
  • por (biała część)

    2 sztuki
  • woda

    100 mililitrów
  • śmietana 18%

    200 mililitrów
  • ser kozi

    80 gramów
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W wodzie rozpuszczamy ser, dodajemy zioła prowansalskie, posiekane pory. Dusimy przez kwadrans pod przykryciem.
Wlewamy śmietanę, przez chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy udka, zalewamy sosem i zapiekamy 40 minut w 180°C.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy sera koziego z oliwkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat