Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone w śmietanie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie lada rarytas, gdzie por w połączeniu ze śmietaną i…tak, tak! Kozim serem, nadaje daniu wyjątkowy aromat. Świeżości i zdecydowanego charakteru dodadzą zioła prowansalskie.

Składniki:

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuka
por (biała część) 2 sztuki
woda 100 mililitrów
śmietana 18% 200 mililitrów
ser kozi 80 gramów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Porada

W przepisie użyliśmy sera koziego z oliwkami

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w śmietanie

W wodzie rozpuszczamy ser, dodajemy zioła prowansalskie, posiekane pory. Dusimy przez kwadrans pod przykryciem.
Wlewamy śmietanę, przez chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy udka, zalewamy sosem i zapiekamy 40 minut w 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak