Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone w cebuli i ziołach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
cebula 3 szt
ząbki czosnku 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
rozmaryn świeży
posiekane listki tymianku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Prosty, pomysł na aromatyczne, pachnące udka z chrupiącą skórką,

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w cebuli i ziołach

Cebulę pokroić w piórka, dodać do niej sos sojowy, olej i wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Udka umyć i osuszyć. Następnie dokładnie pokryć marynatą z cebuli i odstawić na 30 min. Piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st C, Przez pierwsze pół godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć udka, przełączyć na funkcję grilla i piec jeszcze 15 minut aż będą miały piękną brązową skórkę. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak