Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól
olej 1 łyżka
mąka pszenna do posypania stolnicy

Dodatkowo

udka kurczaka 4 sztuki
cebula 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
Czosnek staropolski Prymat według uznania
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
olej
por 1 duży

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami.


1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie nacieramy przyprawami i olejem,odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebule obieramy i kroimy w piórka,pora oczyszczamy,płuczemy i kroimy w dość grube krążki.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do woreczka do pieczenia wkładamy udka i warzywa,następnie podlewamy kilkoma łyżkami oleju i pieczemy do miękkości około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
2.Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy,następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Do ziemniaków wbijamy jajka ,dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek,lekko spłaszczamy i kroić kilkucentymetrowe kluski,tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem,około 4-5 minut od wypłynięcia.Należy uważać,żeby się nie rozgotowały.Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładamy udko,porcje warzyw i kopytek.Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.09.2015 08:41
Dziękuję:)
Franciszek 25.09.2015 00:28
pyszne danie
gusia1000 24.09.2015 15:28
Dobry obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak