Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną

Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • udka kurczaka

    3 sztuki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    wg uznania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    wg uznania
  • sól

    wg uznania
  • melasa

    z granatem 3 łyżki
  • kapusta kiszona

    swojska wg uznania
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • jabłka

    3 sztuki
  • żurawina suszona

    wg uznania
  • masło

    1 łyżka

Dodatkowo

  • melasa

    z granatem wg uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną

Kroki postępowania

Krok 1 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Umyć udka z kurczaka i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Posypać przyprawą do dań oraz popieprzyć i posolić.
Krok 3 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Polać melasą z granatem, następnie przykryć folią silikonową i schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Na kurczaki rozłożyć kiszoną kapustę.
Krok 5 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Posypać majerankiem suszonym rozgniecionym w palcach.
Krok 6 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Jabłka obrać, przekroić na połówki i położyć na kapuście. Do jabłek wsypać żurawinę.
Krok 7 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Jabłka polać melasą z granatem.
Krok 8 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Włożyć masło do naczynia.
Krok 9 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę.
Krok 10 - Udka pieczone pod kapustą z jabłkami i żurawiną foto
Smacznego !
Renata9
Bardzo dobre danie obiadowe lub też gorąca kolacja. Kurczaki pieczone ze swojską kiszoną kapustą z dodatkiem jabłek oraz melasy z granatem. Polecam !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat