Udka pieczone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Udka pieczone to najlepsza propozycja na smaczny obiad bez "zbędnych ceregieli".

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na marynatę:

  • olej

    7 łyżek
  • papryka mielona

    1.5 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • oregano

    2 łyżeczki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • udka kurczaka

    9 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:

Krok 1 - Udka pieczone foto

Wszystkie składniki na marynatę, w tym przeciśnięty czosnek połączyć za sobą. 

Krok 2 - Udka pieczone foto
Umyte i osuszone udka przełożyć np. do miski i zalać marynatą. Mięso na noc schować do lodówki.
Krok 3 - Udka pieczone foto

Następnie mięso ułożyć na dużej blasze, polać marynatą i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Piec przez ok. 80 min od czasu do czasu polewając udka wytworzonym tłuszczem.

Krok 4 - Udka pieczone foto
Podawać z ulubionymi dodatkami ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat