Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka od diabełka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
marynata
sok z cytryny 1/4 szkl
papryka mielona 1 łyżka
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Poza tym:
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
natka pietruszki
cebula 1/2
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka od diabełka

Kroki postępowania

1
Udka z kurczaka płuczemy , osuszamy na papierowym ręczniku . Zdejmujemy skórę , którą wykładamy natłuszczone naczynie żaroodporne . Posypujemy obraną , posiekaną cebulką , solą i papryką słodką .
Krok 1 - Udka od diabełka foto
2
Z soku z cytryny , soli , papryki , czosnku i imbiru oraz oleju robimy marynatę , smarujemy każde udko , odstawiamy do lodówki na 30 minut .
Krok 2 - Udka od diabełka foto
3
Po zamarynowaniu , udka układamy na skórkach w naczyniu , polewamy ostrym ketchupem .
Krok 3 - Udka od diabełka foto
4
Płuczemy natkę , siekamy , posypujemy udka . Wierzch posypujemy bułką tartą
Krok 4 - Udka od diabełka foto
5
Udka nakrywamy folią , pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C .Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut .
Krok 5 - Udka od diabełka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 22.01.2014 16:17
dzięki skórze ,udka są bardziej soczyste , nie są suche
Renataj 19.01.2014 11:51
Fajny przepis - ciekawy pomysł z wykorzystaniem skóry z mięsa.
Aannkaa82 18.01.2014 20:17
cudowne, genialne, rewelacyjne w sam raz dla mnie. Uwielbiam takie miesko :)
wirtualnykucharz 18.01.2014 17:39
i znów coś dla mnie , a ta nazwa zachęca do jedzenia
martyna94 18.01.2014 17:36
fajna nazwa , a i udka wyglądają znakomicie!
kasienka23 18.01.2014 17:16
smaczne mięsko!
krystyna330 18.01.2014 16:39
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak