Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka nadziewane czerwoną soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
soczewica czerwona 2 garście
szalotka 3 szt
cebula biała 1 szt
bulion warzywny 1 szkl
śliwki suszone 4 szt
prawdziwki 1 łyżka
ser żółty 1 garść Szafir twardy
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
masło lub margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka nadziewane czerwoną soczewicą

Kroki postępowania

1
Udka luzujemy z kości .
Krok 1 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto
2
Mięso doprawiamy, solą, pieprzem czarnym i ziołowym a także kolendrą.Zostawiamy na godzinkę.
Krok 2 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto
3
Łyżeczkę masła dajemy do garnka i przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, następnie dodajemy soczewicę i dalej mieszając smażymy.
Krok 3 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto
4
Śliwki kroimy, grzyby również i wrzucamy do farszu, podlewamy bulionem i smażymy aż odparuje płyn.
Krok 4 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto
5
Do zimnego farszu dodajemy starty ser i mieszamy.
Krok 5 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto
6
Tak przygotowanym nadzieniem, nadziewamy mięso, nie za dużo, następnie spinamy wykałaczkami.
Krok 6 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto
7
Do żeliwnego naczynia dajemy margarynę, wkładamy udka, dodajemy pokrojoną cebulę i możemy jeszcze z wierzchu posypać przyprawami,ale nie jest to konieczne, przykrywamy i dusimy ok 40 min an wolnym ogniu, można też włożyć do piekarnika, przed końcem pieczenia, odkrywamy, by się mięso zarumieniło.
Krok 7 - Udka nadziewane czerwoną soczewicą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.12.2014 20:55
bardzo pyszny obiadek :)
ada.la 21.12.2014 14:15
fajny przepis
kloruś 21.12.2014 11:52
Fajna, ciekawa i nieskomplikowana propozycja. Tylko to luzowanie dla mnie dość kłopotliwe bo jeszcze tego nie robiłam ;)
ben-ka 21.12.2014 09:42
Smakowite te udeczka zrobiłaś.
Beatris 21.12.2014 09:06
Niezwykle smakowicie przygotowane mięsko:)
erym 21.12.2014 00:29
nigdy nie faszerowalam udek, dla mnie to wyzwanie!
Wiktoria29 20.12.2014 19:43
fajny pomysł z tym nadzieniem
Kuchnia Marty 20.12.2014 19:26
Rewelacyjny przepis! A kurczaczek musi smakować wybornie :)
caralajna 20.12.2014 17:03
apetyczny pmysł
Katarzyna59 20.12.2014 16:47
uwielbiam udka faszerowane
Justi2401 20.12.2014 15:24
Wyglądają bardzo zachęcająco :)
dollce 20.12.2014 15:18
Rewelacja :)
molanka 20.12.2014 13:26
ciekawy pomysł
cukiereczek 20.12.2014 13:21
ciekawy i smacznie brzmiący przepis
marcia7 20.12.2014 12:49
ciekawe udka
Anna133 20.12.2014 12:48
Mniam To luzowanie z kości to mordęga, nie lubię tego robić, ale smak, efekt jest wart, jeszcze półbiedy jak robimy 2-3 szt, kiedyś robiłam na przyjęcie 20 myślałam, że mi ręce odpadną :/
Mniam 20.12.2014 12:41
Smaczne i pożywne udeczka. Mi najwięcej trudności sprawia to luzowanie kości, ale czasami warto dla takich pyszności :)
Stenka 20.12.2014 11:21
ciekawy przepis
IwonaDD 20.12.2014 10:19
pożywne danie
Edith85 20.12.2014 09:28
bardzo smakowicie wyglądają :)
Bernadeta1 20.12.2014 09:24
podoba mi się ten pomysł, na pewno smaczne
Alex_M 20.12.2014 08:26
rewelacja :)
IZABELA29 20.12.2014 07:27
Smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak