Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka z winem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka całe 6 sztuk
cytryna 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzeczka
olej 4 łyżki
wino białe wytrawne 80 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka z winem

Kroki postępowania

1
Udka umyć ,osuszyć ,z cytryny wycisnąć sok do miseczki dodać połowę łyżki ziół oraz około 4 łyżki oleju,wymieszać i tak przygotowaną marynatą natrzeć udka z każdej strony
Krok 1 - Udka kurczaka z winem foto
2
Włożyć na 1 godzinę do lodówki aby składniki się przegryzły,po czym mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać resztą ziół.Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki ułożyć na mięsie.Wlać wino
Krok 2 - Udka kurczaka z winem foto
3
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę w temp 180*
Krok 3 - Udka kurczaka z winem foto
4
Podawać z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką .
Krok 4 - Udka kurczaka z winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 01.05.2013 10:33
uwielbiam takie chrupiąco - mięciutkie mięsko
Megg 30.04.2013 21:32
pyszny taki kurczaczek :)
Olga_SK 30.04.2013 21:05
mięsko i wino to dobre połączenie :)
Kekerboom 30.04.2013 20:59
super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)
iwi 30.04.2013 20:15
Przepyszne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak