Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka z pigwą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Czasami próbujemy na własne ryzyko. Czasami wpada to do kosza, jednak częściej do naszego menu. Mięso z kurczaka jest dosyć wdzięcznym tematem i wspaniale łączy się z ulubionymi dodatkami. Pigwa to jesienny owoc, który można zastosować w kuchni wytrawnej.

Składniki:

Składniki:

udka z kurczaka 2 sztuki
pigwa 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sos sojowy 50 mililitrów
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 25 gramów
maślanka 1 szklanka
pieprz zielony w zalewie 1 łyżeczka
ząbki czosnku 3 sztuki
ziemniaki 500 gramów
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
sezam 4 łyżki

Porada

W przepisie użyliśmy pigwy w syropie, sos sojowy cytrusowy, ostrej przyprawy do kurczaka Prymat.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka z pigwą

Pigwę, lubczyk, sos sojowy, przyprawę, maślankę, pieprz zielony, przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Udka z kurczaka nakłuwamy, mieszamy z marynatą, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięso oprószamy sezamem, przykrywamy i pieczemy 30 min. w 180°C. Następnie przez 20 min. bez przykrycia w termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 13:02
Ciekawe połączenie smaków.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak