Udka kurczaka z duszonymi warzywami

Udka kurczaka z duszonymi warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Do kurczaka

  • udka kurczaka

    6 sztuk
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • brukselka

    20 dekagram
  • cebula

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • pieczarki

    20 dekagram
  • rosół drobiowy

    1/2 szklanki
  • papryka słodka mielona

Na marynatę

  • woda

    1 szklanka
  • oliwa

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • papryczka pepperoni czerwona

    1 sztuka
  • papryczka pepperoni żółta

    1 sztuka
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udka kurczaka z duszonymi warzywami foto
Czosnek drobno posiekać, natomiast papryczki peperoni pokroić w plasterki. Wodę przelać do miski. Dodać oliwę, rozdrobniony czosnek, plasterki peperoni, tymianek, liście laurowe, sól, pieprz oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Marynatę wymieszać i włożyć do niej udka kurczaka. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (można też zostawić na całą noc w lodówce)
Krok 2 - Udka kurczaka z duszonymi warzywami foto
Marchewki i pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki, cebule i czerwone papryki pokroić w kostkę. Brukselki, jeśli są większe podzielić na połówki. Udka po wyjęciu z lodówki osuszyć z marynaty i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie zdjąć z patelni. Wszystkie warzywa wraz z pieczarkami podsmażyć na tej samej patelni co kurczaka. Przyprawić solą i słodką, mieloną papryką.
Krok 3 - Udka kurczaka z duszonymi warzywami foto
Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu ułożyć udka. Wszystko zalać gorącym rosołem, a udka skropić pozostałą marynatą. Następnie zapiekać w piekarniku pod przykryciem. w temp. 180 stopni przez ok 20 minut. Potem jeszcze ok.10 minut bez przykrycia, aby udka ładnie się zrumieniły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

29.05.2017 10:22
fajny obiad

Edita

20.05.2017 10:39
pyszne

Ewelina1991

15.05.2017 17:58
pyszne danie

pestka

10.05.2017 11:03
smaczny obiad

dodi

10.05.2017 10:30
pyszne jedzonko

Wiesława1

10.05.2017 07:23
Pysznie przyrządzone danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat