Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka w porach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 6 szt
ziemniaki 500 g
marchew 200 g
por (biała część) 2 szt
olej 2 łyżki
mleko 3,2% 5 łyżek
ser żółty starty 200 g
kiełki rzodkiewki
koperek
Papryka słodka mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka w porach

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc).

Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min.

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty ser i mieszamy. Podajemy z kurczakiem, posiekanym koperkiem i kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 07.11.2016 21:55
Apetyczne danie -jak zwykle u Tego Autora:)
anka1988 07.11.2016 17:41
pięknie, kolorowo u Ciebie na talerzu, danie mega apetyczne
Aleksandra/Olcia 07.11.2016 16:53
u Ciebie jak zawsze apetycznie podane danie
Wiktoria29 07.11.2016 15:57
apetycznie wyglądają
Agnieszka-87-25 07.11.2016 15:27
smaczne danie
Grazyna0211 07.11.2016 13:53
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak