Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka słodko-kwaśne

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na udka kurczaka z azjatycką, słodko-kwaśną nutą. Szybkie i bardzo proste do zrobienia. 

Składniki:

udka kurczaka 1 kilogram
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 2 łyżeczki
ocet winny 50 mililitrów
ketchup pikantny 250 mililitrów
ananas w puszce 600 g
cukier trzcinowy 50 gramów
sos sojowy 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka słodko-kwaśne

Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.

Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut.

Przygotowałem kolejny sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 15.05.2015 16:20
same pyszne składniki !!! uwielbiam :)
Konczi 15.05.2015 13:34
pyszne mięsko
marcia7 15.05.2015 12:51
super takie złociste
Futka 15.05.2015 08:06
Przepysznie przyrządzone udka :)
olkaaa 15.05.2015 07:27
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak