Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka pod ryżowa pierzynką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Udka

udka kurczaka 8 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
przyprawa gyros do smaku

Pierzynka

ryż 2 szklanki
bulion drobiowy 4 kostki
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 4 szklanki

Porada

dno garnka można wyłożyć folią aluminiową, żeby ryż się nie przypiekł

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka pod ryżowa pierzynką

Kroki postępowania

1
Udka umyć, przekroić na pół. Przyprawić i pozostawić na 2 godz. Następnie podsmażyć na patelni.
Krok 1 - Udka kurczaka pod ryżowa pierzynką   foto
2
Jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule i por drobno pokroić
Krok 2 - Udka kurczaka pod ryżowa pierzynką   foto
3
Jarzyny i sypki ryż wymieszać przyprawić solą i pieprzem. 1/2 wysypać na dno garnka, ułożyć podsmażone udka przykryć pozostała częścią ryżu.
Krok 3 - Udka kurczaka pod ryżowa pierzynką   foto
4
Kostki rosołowe rozpuścić w wodzie i zalać ryż. Piec w piekarniku w temperaturze 170 C ok 40 minut
Krok 4 - Udka kurczaka pod ryżowa pierzynką   foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.06.2017 23:20
Nie robiłam takich
Laila2786 26.02.2017 15:50
znakomite te udka
Ela15 22.02.2017 07:15
smaczne danie
w mojej kuchni 30.12.2015 10:05
pyszne danie do zjedzenia
anka1988 28.12.2015 21:06
ciekawie przyrządzone!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak